Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Garmerwolde-Thesinge-Stedum-Ten Post
 
 
Jaarproject 2017 Jaarproject 2017
Jaarproject 2017
Ons nieuwe jaarproject is de stichting ‘werkgroep Albanië’. De stichting helpt mee aan de verbetering van de levensomstandigheden van de meest kwetsbare mensen in de Albanese samenleving: gehandicapten, ouderen en kinderen.WERKGROEP ALBANIË    
Ism Stichting Hulp Vervolgde Christenen   
                      
 
Werkgroep Albanië al ruim 20 jaar actief in het zuidelijke deel van Albanië. In hoofdzaak in de provincie Gjirokastër en Tepelenë. Zij bestaat volledig uit vrijwilligers die d.m.v. activiteiten, geld inzamelen om goederen transporten naar Albanië te realiseren. Ook komt een collecte van de kerk ten goede aan de werkgroep. Daarnaast mag de werkgroep zich verheugen in een groot aantal giften.
Jaarlijks staat de werkgroep op enkele rommelmarkten in Vriezenveen,Tubbergen en Den Ham. Worden op oudejaarsdag oliebollen en appelflappen verkocht en er worden kerststukjes gemaakt die in de Peddemors boerderij verkocht worden.
De goederen, waaronder kleding, gebruikt en nieuw, matrassen, ledikanten, rolstoelen, schoolspullen, zoals schrijfgerei, schriften en schoolmeubilair, incontinentiemateriaal, dekens en ziekenhuisbedden, worden door vele inwoners, in en buiten Vriezenveen afgegeven bij de inzameladressen en verzameld in een loods in Vriezenveen.
Alle spullen worden gesorteerd en door een kleine groep mensen verpakt in dozen en zakken.
Meerdere keren per jaar kan hierdoor, tegen betaling van de vrachtkosten, een volle vrachtwagen vertrekken. Hierbij worden de laatste jaren vrachtwagens uit Albanië zelf ingezet, die een vracht naar Duitsland of Nederland brengen en zo een retourvracht naar Albanië hebben.
 Deze goederen komen ten goede aan mensen in, en in de omgeving van Tepelenë, een plaats onderin Albanië. Er is daar een contact persoon die ter plaatse, in overleg, de verdeling regelt.
Zijn naam is Gjon Dervishi. Hij beheert tevens een dagopvang tehuis voor gehandicapten, voor ca. 20 personen, die mede door hulp uit Nederland draaiende wordt gehouden. De naam van het tehuis is: DORA E NGROTHE, wat betekend: ‘de beschermende hand’.
Er worden, met geld van de werkgroep, ter plaatse voedselpakketten gekocht en uitgedeeld. Meerdere scholen in de omgeving van Tepelenë, nml. Dukaj, Kalivaç,Këlcyrë en Memaliaj kregen in de afgelopen jaren schoolmeubilair en schrijfwaren, en werden de schoolborden met bordenzwart overgeschilderd.
Aardig om te vermelden is het inzetten van een plaatselijke loodgieter in Tepelenë voor het maken van uitloopgootbakken voor de Westerkerk in Vriezenveen.
Er is sinds 2009 contact met een evangelist van ZGG  . Hij woont in Tepelenë en heet Jasper Otte. Door hem is het mogelijk contact te leggen met hulpbehoevende gezinnen. Omdat hij de taal spreekt wil hij voor ons als tolk dienen. Hierdoor is het voor ons mogelijk om duidelijke afspraken te maken met Albanese bewoners. Helaas voor ons is hij in maart 2015 teruggegaan naar Nederland en woont met zijn gezin in Kapelle.
Daarnaast gaan ook een of twee keer per jaar enkele vrijwilligers naar Albanië toe, om erop toe te zien, dat alles op de plaats van bestemming komt. Hierbij worden ook adressen bezocht met specifieke problemen. Zoals gehandicapte kinderen en zieken. Er wordt een tehuis voor weeskinderen, een bejaardentehuis en een ziekenhuis bezocht. Hier gaan dan ook vele dozen met kleren en goederen naar toe, zoals bedden, matrassen, dekens en incontinentie. In het weeshuis wonen kinderen die vlak na de geboorte verlaten zijn door de moeder. Ook komen er vondelingen en kinderen van moeders die tijdelijk niet in staat zijn voor hun kinderen te zorgen Er zijn hier ook contacten gelegd met een werkgroep uit Zutphen die het weeshuis beheren. De naam van het weeshuis is "The Hiding Place". Dit weeshuis wordt volledig gesponsord door Nederlandse en Engelse sponsors.

http://werkgroepalbanie.jouwweb.nl/
terug
 
 
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.